জাম্বুরা বা বাতাবী লেবু
জাম্বুরা বা বাতাবী লেবু এক প্রকার লেবু জাতীয় টক-মিষ্টি ফল। এর
ইংরেজি নাম Pomelo (pummelo বা pommelo) এবং বৈজ্ঞানিক নাম Citrus
maxima বা Citrus
grandis। বিভিন্ন ভাষায় এটি
পমেলো, জাবং, শ্যাডক ইত্যাদি নামে পরিচিত। কাঁচা ফলের বাইরের
দিকটা সবুজ এবং পাকলে হালকা সবুজ বা হলুদ রঙের হয়। এর ভেতরের কোয়াগুলো সাদা বা
গোলাপী রঙের। এর খোসা বেশ পুরু এবং খোসার ভিতর দিকটা ফোম এর মত নরম । লেবু জাতীয়
ফলের মধ্যে এটাই সবচেয়ে বড়; যা ১৫-২৫ সেমি ব্যাসবিশিষ্ট হয়ে থাকে। এর ওজন
১-২ কেজি হয়। এর আদিভূমি দক্ষিণ ও দক্ষিণ-পূর্ব এশিয়া।
স্থানভেদে বাতাবি লেবুর রসালো কোষগুলো হলুদ, লাল ও গোলাপি হয়ে
থাকে। বাতাবি লেবুর খাদ্য উপাদান যাদের গ্যাসিডিটি বা গ্যাস আছে তাদের জন্য বেশ
উপকারী। তাছাড়াও বাতাবি লেবুতে আছে বায়োফ্লভনয়েড যা ব্রেস্ট ক্যান্সারের ঝুঁকি
থেকে মানুষকে রক্ষা করে। আর এতে বিদ্যমান ভিটামিন সি রক্তনালির সংকোচন-প্রসারণ
ক্ষমতা বাড়ায়। ডায়াবেটিস, জ্বর, নিদ্রাহীনতা, মুখের ভেতরের ঘা, পাকস্থলী ও
অগ্ন্যাশয়ের বিভিন্ন রোগ নিয়ন্ত্রণে সাহায্য করে। তাছাড়া বাতাবি লেবুর ভিটামিন
কোলেস্টেরেল নিয়ন্ত্রণ করে, সেইসঙ্গে বিভিন্ন হৃদরোগের হাত থেকে আমাদের রক্ষা
করে। অতিরিক্ত ওজন কমাতেও সাহায্য করে বাতাবি লেবু। মানবশরীরের অন্যতম একটি নিয়ামক
হলো রক্ত। এই রক্ত পরিষ্কারে যথেষ্ট সাহায্য করে বাতাবি লেবু। আর প্রতি ১০০ গ্রাম
বাতাবি লেবুতে খাদ্য উপাদান হিসেবে আপনি পাবেন ক্যালোরি ৩৭ কিলোক্যালোরি, শর্করা ৯.২ গ্রাম, চিনি ৭ গ্রাম, বিটা ক্যারোটিন ১২০
মা.গ্রাম, ভিটামিন সি ৬০ গ্রাম। এছাড়াও সামান্য খাদ্য-আঁশ, প্রোটিন ও ফ্যাট
থাকে। প্রতিদিন এক গ্লাস করে বাতাবি লেবুর রস খেলে শরীরে ক্যান্সার প্রতিরোধে
চমত্কার কাজ করে। তবে এখন বাজারে অনেকেই বাতাবি লেবুর কোষ মসলা মাখিয়ে বিক্রি করে, যা কোনোমতেই খাওয়া
উচিত নয়, বরং খেতে চাইলে আস্ত বাতাবি লেবু বাজার থেকে কিনে বাড়িতে নিয়ে খাওয়াই
স্বাস্থ্যসম্মত।
প্রতি ১০০ গ্রাম বাতাবি লেবুতে রয়েছে- ক্যালরি ৩৭ গ্রাম, কার্বোহাইড্রেট ৯.২
গ্রাম, প্রোটিন ২.৪ গ্রাম, চর্বি ২ গ্রাম, ফাইবার বা আঁশ ১.২ গ্রাম এবং চিনি ৭
গ্রাম।এছাড়াও এই ফলে ভিটামিন 'সি', বিটা ক্যারোটিন আর ভিটামিন 'বি' আছে প্রচুর।গর্ভস্থ
মহিলা, স্তন্যদানকারী মা ও সন্তান নিতে ইচ্ছুক নারীদের জন্য বাতাবি লেবু
যথেষ্ট উপকারী। এতে লিমোনোয়েড নামে এক ধরনের উপকরণ রয়েছে যা ক্যান্সারের জীবাণুকে
ধ্বংস করে। বাতাবি লেবুর রস শরীরের বাড়তি আমিষ ও চর্বিকে ভেঙে ওজন কমাতে সাহায্য
করে। শিরা-উপশিরার দেয়ালে চর্বি জমতে বাধা দেয়। বার্ধক্য দূরে ঠেলতে ও ইনফেকজনিক
সমস্যা (প্রধানত ত্বক, মুখ, জিহ্বা) দূর করতে এর রয়েছে গুরুত্বপূর্ণ
ভূমিকা। খাবার হজমের জন্য হজমকারী এনজাইম হিসেবে কাজ করে এই লেবুর রস। গরম, ঠাণ্ডাজনিত কারণ বা
ঘাম জমে যে জ্বর হয়, বাতাবি লেবু তাদের জন্য দরকারী পথ্য। তাছাড়া
অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট থাকায় বাতাবি লেবু বয়স ধরে রাখতে সহায়তা করে এবং বুড়িয়ে যাওয়া
বিলম্বিত করে।
অতিরিক্ত ভিটামিন সি থাকার কারণে ধমনীর ইলাস্টিক অবস্থা ও দৃঢ়তা
রক্ষায় ও বাতাবি লেবু অত্যন্ত কার্যকর। বাতাবি লেবুতে রয়েছে পেকটিন যা ধমনীর রক্তে
দূষিত পদার্থ জমা হতে বাধা দেয় এবং দূষিত পদার্থ বের করতে সহায়তা করে। রক্তে
কোলেস্টেরলের মাত্রা কমিয়ে হৃৎপিণ্ড সুরক্ষা এবং হৃদরোগজনিত জটিলতা থেকে শরীরকে
রক্ষা করে। শরীরের ওজন কমাতেও বাতাবি লেবু সহায়তা করে।রক্তের লোহিত কণিকাকে টক্সিন
ও অন্যান্য দূষিত পদার্থের হাত থেকে রক্ষা করে বিশুদ্ধ অক্সিজেন পরিবহনে সহায়তা করে ।
Pomelo Salad with Chile,
Lime, Peanuts, and Coconut
Ingredients
SERVINGS: 4
2 tablespoons palm sugar or light brown sugar
2 red or green Thai chiles, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
¼ cup fresh lime juice
3 tablespoons fish sauce
Kosher salt
½ cup unsweetened shredded coconut
½ cup vegetable oil
2 shallots, thinly sliced, divided
¼ cup peanuts, preferably skin-on
2 pomelos or 3 ruby red grapefruit
¾ cup torn cilantro leaves with tender stems
2 tablespoons dried shrimp
Preparation
Whisk palm sugar and 1 Tbsp. water in a medium bowl to
dissolve sugar. Whisk in chiles, garlic, lime juice, and fish sauce; season
with salt. Balance with more sugar, lime juice, or fish sauce if needed.
Toast coconut in a dry small saucepan over medium-high
heat, stirring occasionally, until golden brown, about 4 minutes. Transfer to a
small bowl.
Heat oil in same saucepan. Add half of shallots and fry,
swirling, until golden brown and crisp, about 3 minutes. Transfer to paper
towels with a slotted spoon to drain; season with salt.
Cook peanuts in shallot oil until golden brown, about 2
minutes. Transfer to paper towels to drain; season with salt.
Remove peel and white pith from pomelos. Tear membrane
off and pull segments into large pieces, transferring to a large bowl as you
go. Add cilantro, remaining shallots, and half of dressing and toss to coat.
Add coconut, peanuts, and dried shrimp; toss again. Divide among plates,
drizzle with remaining dressing, and top with fried shallots.
Pomelo Salad
INGREDIENTS
SERVINGS 4 UNITS US
3tablespoons fish sauce
3tablespoons lime juice
1tablespoon palm sugar (can sub
brown sugar)
2tablespoons coconut flakes
2tablespoons dry roasted peanuts, coarsely chopped
2tablespoons shallots, chopped
1cup mint
leaf, chopped
2 -3bird chiles, finely chopped
DIRECTIONS
Mix together the fish sauce, lime juice, and sugar.
(Stevia is a decent replacement.) Stir until sugar is fully dissolved. Set
aside.
Pell the pomelo and separate into segments. Remove any
peel. Place the fruit in a bowl.
When ready to serve, pour off any of the juice (I reserve
for dressings). Add the coconut, peanuts, shallots, mint, and chiles to the
fruit.Pour the dressing over and mix well. Add more lime, salt, or sugar to
taste.
Place each serving on a leaf of lettuce.
Easy Pomelo Salad
Serves 6-8
Ingredients:
1 pomelo, peeled, skinned and pulp removed
3 stalks scallions, chopped
1 holland pepper, diced
1 – 2 shallots, sliced thin
3 tbsp cilantro, chopped
4 tbsp roasted peanuts, chopped (optional)
4 tbsp fried onions, chopped (optional)
Dressing:
Dressing:
3 tbsp lime juice
1 tbsp fish sauce (can substitute with soy sauce)
1 tbsp soy sauce
2 tbsp honey
1 tbsp palm sugar or brown sugar
• Combine all the above ingredients together, mix well
and set aside.
Method:
Method:
• Place pomelo pulp in a bowl.
• Mix in holland peppers, scallions and shallots.
• Add the dressing and adjust seasoning to taste.
• Garish with cilantro, fried onions and peanuts.
• Serve immediately.
Pomelo salad with mint leaves
Pomelo salad with mint leaves
BENEFITS
Pomelo salads are rich in Vitamin C.
Pomelo salad with mint leaves helps to cool down the body
in hot summer days.
MINT POMELO SALAD
How to prepare Mint pomelo Salad?
Ingredients:
Fresh pomelo slices – 3 – 4 pieces
Olives – 1 spoon
Mint Leaves – 10-15 leaves
Salt & pepper – 1 teaspoon
Method:
1. Mix all the ingredients together into
a bowl.
2. Add Virgin Olive oil for taste.
3. Add salt & pepper to taste.
4. Serve the salad.
NUTRITION FACTS
|
|
Dietary value, Per 100 grams edible portion Pomelo
|
|
Calories 38, total fat 0g, Cholesterol 0 mg, Sodium 1
mg, Potassium 216 mg, Total Carbohydrate 10 gm, Dietary Fiber 1 g, Protein
0.8 g.
|
|
Serves 6
1 medium pomelo
1 cucumber, cut into matchsticks
2 to 3 teaspoons salt
1 carrot, cut into matchsticks
3 shallots, thinly sliced
1 clove garlic, minced
3/4 cup mint leaves, chopped
1/4 cup chopped, roasted peanuts
Dressing
2 tablespoons fish sauce
1 1/2 tablespoon fresh lime juice
1 tablespoon water
2 tablespoons sugar
2 teaspoons chili garlic sauce
2 teaspoons chili garlic sauce
With a large knife slice, through the rind and go
around with the knife until you can pull the two sides apart. With your
fingers, peel the pith away from the white-covered flesh. Then, peel away the
white skin away from the flesh (use scissors or a small knife is skin is too
hard.) Separate the flesh into bite-size pieces and set aside.
In a large bowl, toss the cucumber strips with salt.
Set aside for 20 minutes to allow the salt to draw out excess water.
Mix together the ingredients for the sauce. Set aside.
In a wok or sauté pan, cook the shallots and
garlic until shallots are caramelized, about 3 minutes. Allow the shallots
and garlic to cool for a few minutes, then toss with the carrots. After
the cucumber has been sitting for 20 minutes, drain away excess water and add
cucumbers to carrots. Add the mint, chopped peanuts, and dressing and toss
well. Transfer to a plate or large bowl and serve.
Thai Pomelo Salad
Ingredients:
1/2 – 1 pomelo (depends on size, you should
get about 2 – 3 cups of fruit) or 2 pink grapefruits (in case you
can’t find the pomelo where you live, they make a good substitution)
1/2 red bell pepper, cut into thin stripes
1/2 – 1 finely chopped shallot or purple
onion (depending on the size, you should get about 2 -3 tbsp)
1/2 handful chopped, fresh cilantro leaves
4 tbsp shredded unsweetened coconut flakes (tip: buy
whole flakes and shred them yourself in a blender, so the pieces are uneven
and bigger)
1 red chili, minced (optional, I didn’t add any, as – despite
being half Thai – I can’t eat spicy at all! :-) )
For the dressing:
1 lime, fresh squeezed juice
1 – 2 tbsp palm sugar (a healthy sweetener!)
1 tbsp soy sauce
1/2 – 1 tbsp fish sauce (for non-vegans – vegans
just add a bit more of soy sauce or salt to taste)
A pinch of chili flakes (optional)
Preparation
Place shredded coconut in a dry frying pan over
medium-high heat and stir until coconut turns light golden brown and
fragrant, put into a small bowl to cool and set aside (your kitchen will
smell heavenly from this!) –> must-have and secret ingredient for
this dish!
Prepare your pomelo or grapefruit, removing as much of
the white peel as possible from the fruit (for preparation tips, see this
link for How to Buy & Prepare Pomelo
Break the fruit into bite-size pieces and put into a
salad bowl.
Add the other salad ingredients to the bowl, the thinly
sliced red pepper, chopped cilantro, and fresh chili (in case your are adding
chili)
Combine all dressing ingredients together in a small
bowl, stir well to dissolve the sugar
Add the dressing to the salad, mix well to combine, add
about half of the roasted coconut, keep the rest on the side to sprinkle over
the salad later
Adjust the taste to your liking, more sugar can be
added if too sour, or more lime juice if too sweet (in case you are using
grapefuit, you’ll likely have to add a little more sugar, as pomelo is
naturally sweeter than grapefruit). For more depth of flavor, add a little
more fish sauce (although I do not like fish sauce too much, it gives the
salad the touch of authenticity and rounded taste when added, and you won’t
taste it actually)
Decorate with some whole cilantro leaves before serving – enjoy!!
Tip: this is a vegetarian version (well, not counting
the fish sauce), if you want to add some protein, We recommend some cooked
shrimps with it – this is how it is served most of the time in
Thailand.
|
No comments:
Post a Comment