ঢেড়স
পুষ্টি তথ্য
1 কাপ প্রতি পরিমাণ (100 গ্রাম)
ক্যালরি 33
মোট ফ্যাট 0.2 গ্রাম 0%
স্যাচুরেটেড ফ্যাট 0 গ্রাম 0%
কলেস্টেরল 0 গ্রা 0%
সোডিয়াম 7 মিলিগ্রাম 0%
পটাসিয়াম 299 মিলিগ্রাম 8%
মোট কার্বোহাইড্রেট 7 গ্রাম 2%
খাদ্যতালিকাগত ফাইবার 3.2 গ্রাম 12%
চিনির 1.5 গ্রাম
প্রোটিন 1.9 গ্রাম 3%
ভিটামিন 14%
ভিটামিন সি 38%
ক্যালসিয়াম 8%
আয়রন 3%
ভিটামিন ডি 0%
ভিটামিন বি 6 10%
ভিটামিন বি 12 0%
ম্যাগনেসিয়াম 14%
* শতাংশ দৈনিক মূল্যবোধ একটি 2,000 ক্যালোরি খাদ্যের উপর ভিত্তি করে. আপনার দৈনন্দিন মান আপনার
ক্যালোরি চাহিদার উপর নির্ভর করে কম বা বেশি হতে পারে.
ঢেড়স-এর ডাক্তারী
গুণ
গ্রীষ্মকালীন
জনপ্রিয় সবজিগুলোর মধ্যে ঢেড়স অন্যতম। নারীর সুডৌল আংগুলের মতো এর আকৃতি বলে রসিক
জনেরা একে ইংরেজীতে lady's finger-ও বলে থাকেন।
এ কথা
সবাই জানেন, বিশেষ করে রাধুঁনারী-তো অবশ্যই
জানেন যে ঢেড়স সেদ্ধ আর ভাজি করে খাওয়া যায়। মাছের সাথে তরকারী হিসেবেও ব্যবহার
করা যায়। আবার কচি ঢেড়স ভালো করে শুকিয়ে ভবিষ্যতে ব্যবহারের জন্যে সংরক্ষণ করা
যায়।
প্রথমেই
তাহলে জেনে নেওয়া যাক ঢেড়সে কি কি মূল্যবান পদার্থ আছে? এতে রয়েছে প্রচুর পরিমাণে প্রোটিন, ক্যালসিয়াম, ম্যাগনেসিয়াম ফসফরাস এবং ভিটামিন
এ,বি,ও সি।
কি কি
সমস্যার প্রতিকারে ঢেড়স কার্যকর? আয়োডিনের অভাবে সৃষ্ট গলগন্ড রোগ এবং মস্তিষ্ক ও হৃত্পিন্ডের দুর্বলতার
প্রতিরোধে ঢেড়স খুবই উপকারী সবজি। ঢেড়সে রাইবোফ্লাভিনের পরিমাণ বেগুন, মুলো, টমেটো আর সীমের চেয়েও বেশী। তাছাড়া ঢেড়স
শরীরের আরও কিছু সমস্যা দূর করতেও সহায়ক। সমস্যাগুলো একে একে বলা যাক এবং সাথে
সাথে তার প্রতিকারও বর্ণনা করা যাকঃ
একঃ
কোষ্ঠকাঠিন্য হলে এবং সারা শরীরে এক ধরণের অস্বাস্থ্যকর ভাব থাকলে বীজ ফেলে দিয়ে
দু'তিনটে কাঁচা ঢেড়স প্রায় ৪৫০
গ্রাম পানিতে এমনভাবে সেদ্ধ করুন যাতে এক কাপ পরিমাণ অবশিষ্ট থাকে। এখন পানিটুকু
ছেঁকে নিয়ে মাঝে মাঝে পান করলে প্রস্রাব আর পায়খানা উভয়ই পরিস্কার হবে।
দুইঃ
ঢেড়স খেলে খুসকুসে কাশির উপকার হয়। সে ক্ষেত্রে বীজ ফেলে দিয়ে কয়েকটি কাঁচা ঢেঁড়স
রোদে শুকিয়ে গুঁড়ো করে রাখুন। পাঁচ/ছয় গ্রাম ঢেড়সের শুকনো গুঁড়ো নিয়ে চিনির কড়া
রসে মুড়ি বানিয়ে তা চুষে খেলে অল্প সময়ের মধ্যেই উপকার পাওয়া যায়।
তিনঃ
ঢেড়স ব্লাড-সুগার কমাতে সাহায্য করে। রক্তে শর্করার পরিমাণ বাড়তে থাকলে কালো জামের
বীজ চূর্ণ করে এক গ্রাম পরিমাণ চূর্ণের সাথে তিন-চারটে কচি ঢেড়স সেদ্ধ পানির সঙ্গে
ক'দিন খেলে ব্লাড সুগার কমে যায়
বলে জানা গেছে।
চারঃ
ঢেড়স প্রোস্টেট গ্ল্যান্ডের ক্ষরণ দূর করতেও সহায়ক। প্রচুর পরিমাণ পানি পান করলেও
অনেক সময় প্রস্রাবের পরিমাণ কম হতে পারে। এমনটি হলে বীজ ফেলে দিয়ে ৩/৪টে কাঁচা
ঢেড়স আধা সের পরিমাণ পানিতে সেদ্ধ করে পানি একপোয়া পরিমাণ থাকতেই নামিয়ে ছেঁকে
নিন। এই পিচ্ছিল পানি খেলে প্রস্রাব সরল হয় এবং পরিমাণেও বেড়ে যায়। কয়েকদিন এই
পানি খেলে প্রোস্টেট গ্ল্যান্ডের ক্ষরণের সমস্যা দূর হয়।
বাংলাদেশে ঢেড়স কেবল সবজি হিসেবেই খাওয়া হয়।
কিন্তু কোনো কোনো দেশে ঢেড়সের পাতাও একই উদ্দেশ্যে ব্যবহৃত হয়। উন্নত দেশে ফল
টিনজাত করা হয়। ভারতে পরিষ্কার গুড় তৈরীর জন্যে আখের রসের সাথে ঢেড়সের শেকড় ও
কান্ড যোগ করা হয়। তুরস্কে এর বীজ কফির বিকল্প হিসেবে ব্যবহার করা হয়। পাকা ফলের
খোসা ও কান্ড কাগজ তৈরীর কাঁচামাল হিসেবে ব্যবহার করা যায়। এখানে উল্লেখ করা
প্রয়োজন যাদের হজম শক্তি তেমন ভালো নয়, তাদের এ উপকারী সবজিটি বেশী খাওয়া উচিত নয়।
গ্রীষ্মকালীন সবজিগুলোর মধ্যে জনপ্রিয়
সবজি ঢেড়স। বাজারে ঝাঁকা ভরা সবুজ ঢেরস দেখলেই যেকারো নয়ন জুরিয়ে যায়। রীর
আংগুলের মতো এর আকৃতি বলে রসিকতা করেনা ব্যাকে ইংরেজীতে lady\’s finger বলে বয়। এ
কথা সবাই জানেন, বিশেষ করেনা রাধুঁনীরা অবশ্যই জানেন যে ঢেড়স সেদ্ধ, ভাজি ও মাছের সাথে
তরকারী বিসেবেও ব্যববার করা যায়। আবার কি পেটে ব্যাথা উঠছে কচি ঢেড়স ভালো করেনা
শুকিয়ে ভবিষ্যতে ব্যববারের জন্যে সংরক্ষণ করা যায়। ঢেড়সে অনেক মূল্যবান উপাদান
রয়েছে। এতে রয়েছে প্রচুর পরিমাণে প্রোকিন,
ক্যালসিয়াম, ম্যাগনেসিয়াম ফসফরাস এবং ভিটামিন এ,বি,ও সি। ঢেরস মানব
দেবের বিভিন্ন সমস্যার প্রতিরোধক বিসেবে কাজ করেনা। আয়োডিনের অভাবে সৃষ্ট গলগন্ড
রোগ এবং মস্তিষ্ক ও বৃত্পিন্ডের দুর্বলতার মানে এটা আমার বাংলা ব্লগ প্রতিরোধে
ঢেড়স খুবই উপকারী সবজি। ঢেড়সে রাইবোফ্লাভিনের পরিমাণ বেগুন, মুলো, টমেটো ইয়ার্কি
করলে থাপ্পর খাবি সীমের চেয়েও বেশী। তাছাড়া ঢেড়স শরীরের ইয়ার্কি করলে থাপ্পর খাবিও
কিছু সমস্যা দূর করতেও সবায়ক।যেমন:- কোষ্ঠকাঠিন্য বলে শরীরে ব্যাক ধরণের
অস্বস্থীকর পরিস্থীতির সৃষ্কি বয়। সেক্ষেত্রে বীজ ফেলে দিয়ে দু\’তিনটে কাঁচা ঢেড়স ৪৫০ গ্রাম পানিতে এমনভাবে সেদ্ধ করিস যাতে
ব্যাক কাপ পরিমাণ অবশিষ্ট থাকে। এখন পানিটুকু ছেঁকে নিয়ে মাঝে মাঝে পান করলে
প্রস্রাব ইয়ার্কি করলে থাপ্পর খাবি পায় না কেনে মাদারিআছাড় খানা উভয়ই পরিস্কার
ববে। ঢেড়স খেলে খুসকুসে কাশির উপকার বয়। সে ক্ষেত্রে বীজ ফেলে দিয়ে কয়েককি কাঁচা
ঢেঁড়স রোদে শুকিয়ে গুঁড়ো করেনা রাখুন। পাঁচ/ছয় গ্রাম ঢেড়সের শুকনো গুঁড়ো নিয়ে
চিনির কড়া রসে দিয়ে তা চুষে খেলে অল্প সময়ের মধ্যেই উপকার পাওয়া যায়। ঢেড়স
ব্লাড-সুগার কমাতে সাবায্য করেনা। রক্তে শর্করার পরিমাণ বাড়তে থাকলে কালো জামের
বীজ চূর্ণ করেনা ব্যাক গ্রাম পরিমাণ চূর্ণের সাথে তিন-চারটে কচি ঢেড়স সেদ্ধ পানির
সঙ্গে ক\’দিন খেলে ব্লাড
সুগার কমে যায় বলে জানা গেছে। ঢেড়স প্রোস্টেট গ্ল্যান্ডের ক্ষরণ দূর করতেও সবায়ক।
প্রচুর পরিমাণ পানি পান করলেও অনেক সময় প্রস্রাবের পরিমাণ কম বতে পারেনা আমাকে আর।
এরকম বলে …
চুলের যত্নে ঢেড়স
চুল নিয়ে যারা সমস্যায় আছেন তাদের প্রশ্ন
করলে যে অভিযোগ গুলো শুনতে পাওয়া যায় সেগুলো হলো- ‘চুলগুলো যেন পাটের আঁশ হয়ে
গেছে’ ‘মাথায় খুশকি, ‘চুলের কোনো উজ্জ্বলতা
নেই’। চুলের আর কী
দোষ? চুল থাকলে এসব সমস্যা হবেই। কিন্তু একটু যত্ন আপনার চুল থাকাটাকে অনেক
বেশি আনন্দের করে দিতে পারে। যারা ঘরে বসে প্রাকৃতিক উপায়ে চুলের যত্ন করতে চান
তাদের জন্য ঢেঁড়স হতে পারে উপযুক্ত একটি উপাদান।
ঢেঁড়স দিয়ে কীভাবে প্রাকৃতিক কন্ডিশনার
বানাবেন সেটা দেখার আগে দেখে নিন এতে আপনার চুলের কী কী উপকার হবে।
* ঢেঁড়সের কন্ডিশনার আপনার
মাথার ত্বকের মশ্চেরাইজার হিসেবে কাজ করবে। মাথার ত্বকে খুশকি থাকলে বা চুলকানির
সমস্যা থাকলে তা দূর করবে এই কন্ডিশনার।
* চুলের উজ্জ্বলতা বাড়ানোর
জন্য অনেকেই নানা ধরনের কসমেটিক ব্যবহার করে থাকেন। কিন্তু বাজারের অধিকাংশ
প্রডাক্টের প্রতি আস্থা রাখাও মুশকিল এখন। এছাড়া সাইড ইফেক্টের ভয় তো আছেই।
ঢেঁড়সের তৈরি কন্ডিশনার আপনার চুলের উজ্জ্বলতা বাড়িয়ে দেবে, ঠিক যেমনটি আপনি চান।
* চুলের রেশমি ভাব কে না চান?
অনেক যত্ন করে শ্যাম্পু করে কন্ডিশনার লাগানোর পরও চুল যদি
নেতিয়ে থাকে বা খড়খড়ে হয়ে থাকে তাহলে সেটা খুব বিরক্তির কারণ হয়ে দাঁড়ায়। এই
সমস্যা থেকেও মুক্তি দেবে ঢেঁড়স!
ঢেঁড়সের কন্ডিশনার তৈরি করা খুবই সহজ। আর
ঢেঁড়স এমন একটা সবজি যা হয়তো ফ্রিজে খুঁজলে এখনই আপনি পেয়ে যাবেন। চুল কতটুকু বড়
এর উপর নির্ভর করে পরিমাণ মতো ঢেঁড়স নিন। ১৫ থেকে ২০ টা মাঝারি ঢেঁড়সে মাঝারি
চুলের কন্ডিশনার হয়ে যাবে।
ঢেঁড়সগুলো মাঝারি করে কেটে নিন। এতে
ফুটানো ফিল্টার করা পানি মেশান। তারপর এটি চুলায় হালকা আঁচে বসিয়ে দিন। যখন
ঢেঁড়সের রস বের হয়ে এসে পুরো পানিটাকে পিচ্ছিল করে দেবে তখন চুলা বন্ধ করে দিন।
ঢেঁড়সের টুকরো গুলো তুলে ফেলে দিন। মূলত এর রসটাই কন্ডিশনার। ঠাণ্ডা করে এটা মাথায়
লাগাতে হবে। চাইলে এতে লেবুর রস বা মধু মিশিয়ে নিতে পারেন। না মেশালেও সমস্যা নেই।
চুলের আগা থেকে মাথা
পর্যন্ত লাগাতে হবে কন্ডিশনারটি। লাগানোর সময় সাবধান থাকতে হবে কারণ এটি খুবই
পিচ্ছিল। আধা ঘণ্টা পর স্বাভাবিক নিয়মে শ্যাম্পু করে নিতে হবে। মাথা ধুয়ে চুল
শুকিয়ে নিতে হবে।
ঢেঁড়শের সংস্কৃত নাম রোমশ। আয়ুর্বেদ
মতে এ ফলটির রসশক্তি ও বীর্যশক্তি উভয়ই কার্যকর। রসগত স্বভাবে এটি ভেদক অর্থাৎ
কোষ্ঠ পরিষ্কারক, পিত্তবিকার নাশক, রুচিবর্ধক তবে আয়ুবর্ধকও বটে; রুক্ষ, মূত্রবর্ধক ও অশ্মরী দূরীকারক অর্থাৎ
শরীরে জমা পাথর গলিয়ে বের করে দেয়। এটিকে ডিনডিশও বলা হয়; ইংরেজিতে বলা হয়
ওকরা বা লেডিস ফিঙ্গার।এ সবজিটি ডায়াবেটিসে বিশেষ উপকারী, পেসারের অসুখ
সারায়, পুষ্টি গুণে ভরপুর। এটি মেধা বাড়ায়;
তবে বাতবর্ধকও। ঢেঁড়শ বিভিন্ন অসুখের
চিকিৎসায় ভেষজ হিসেবে ব্যবহার করা যায়। নিচে এর ব্যবহার বিধি দেয়া হলোঃ
মূত্রের উগ্র গন্ধ : কাঁচা ঢেঁড়শ বীজ বাদ দিয়ে ২৫-৩০ গ্রাম নিতে হবে। তারপর ১ লিটার পানিতে সিদ্ধ করে আন্দাজ ২৫০-৩০০ মিলিলিটার থাকতে নামিয়ে ছেঁকে ঠান্ডা করে পানিটা সারা দিনে দুই-তিনবারে পান করতে হবে। এভাবে কয়েক দিন খেলে দেখা যাবে উগ্র গন্ধটা কমে গেছে।
মূত্রের স্বল্পতা : যারা পানি কম পান করে না, অথচ পান করার পরিমাণ মতো মূত্র হয় না, তারা বীজ বাদ দিয়ে কাঁচা ঢেঁড়শ ৪-৫ কাপ পানিতে সিদ্ধ করে দেড়-দুই কাপ থাকতে নামিয়ে ছেঁকে চট্চটে সে পিচ্ছিল পানি পান করলে মূত্রের পরিমাণে বেড়ে যাবে।
খুসখুসে কাশি : বীজ বাদ দিয়ে কাঁচা ঢেঁড়শ কুচিকুচি করে কেটে কড়া রোদে শুকিয়ে সেগুলো গুঁড়ো করে ৫-৭ গ্রাম পরিমাণে নিয়ে চিনির কড়া রসে মেড়ে মোমবাতির মতো পাকিয়ে রাখতে হবে। গলা খুসখুস করলেই একটু চুষে খেলে এ কাশি চলে যাবে। যেকোনো বয়সের লোক এটি খেতে পারে এবং সাথে সাথে উপকার পাওয়া যায়।
অপুষ্টি : রোজ সকালে কয়েকটি নরম ঢেঁড়শ খেলে অপুষ্টি দূর হয়।
আমাশয় : গাছের মূল পিষে চিনি মিশিয়ে খেলে আমাশয় সারে।
মূত্রদোষ : ধাতুক্ষরণে মূত্রনালী টিপলে একটি তরল পিচ্ছিল পাতলা আঠা বের হয়। এ ত্রুটি প্রোটেস্ট গ্ল্যান্ডের ক্ষরণও হতে পারে। এ রকম ক্ষরণ হলে ২৫-৩০ গ্রাম কাঁচা ঢেঁড়শ (৩-৪ টা মতো) বেটে ঠান্ডা পানিতে মিশিয়ে পাতলা কাপড়ে ছেঁকে কয়েক দিন খেতে হয়। এর ফলে দুই-তিন দিনের মাঝে অসুবিধাটা চলে যাবে। তবে হজম শক্তি ভালো না থাকলে কাঁচা বেটে না খেয়ে পানিতে সিদ্ধ করে ছেঁকে খাওয়া ভালো।
মূত্রের উগ্র গন্ধ : কাঁচা ঢেঁড়শ বীজ বাদ দিয়ে ২৫-৩০ গ্রাম নিতে হবে। তারপর ১ লিটার পানিতে সিদ্ধ করে আন্দাজ ২৫০-৩০০ মিলিলিটার থাকতে নামিয়ে ছেঁকে ঠান্ডা করে পানিটা সারা দিনে দুই-তিনবারে পান করতে হবে। এভাবে কয়েক দিন খেলে দেখা যাবে উগ্র গন্ধটা কমে গেছে।
মূত্রের স্বল্পতা : যারা পানি কম পান করে না, অথচ পান করার পরিমাণ মতো মূত্র হয় না, তারা বীজ বাদ দিয়ে কাঁচা ঢেঁড়শ ৪-৫ কাপ পানিতে সিদ্ধ করে দেড়-দুই কাপ থাকতে নামিয়ে ছেঁকে চট্চটে সে পিচ্ছিল পানি পান করলে মূত্রের পরিমাণে বেড়ে যাবে।
খুসখুসে কাশি : বীজ বাদ দিয়ে কাঁচা ঢেঁড়শ কুচিকুচি করে কেটে কড়া রোদে শুকিয়ে সেগুলো গুঁড়ো করে ৫-৭ গ্রাম পরিমাণে নিয়ে চিনির কড়া রসে মেড়ে মোমবাতির মতো পাকিয়ে রাখতে হবে। গলা খুসখুস করলেই একটু চুষে খেলে এ কাশি চলে যাবে। যেকোনো বয়সের লোক এটি খেতে পারে এবং সাথে সাথে উপকার পাওয়া যায়।
অপুষ্টি : রোজ সকালে কয়েকটি নরম ঢেঁড়শ খেলে অপুষ্টি দূর হয়।
আমাশয় : গাছের মূল পিষে চিনি মিশিয়ে খেলে আমাশয় সারে।
মূত্রদোষ : ধাতুক্ষরণে মূত্রনালী টিপলে একটি তরল পিচ্ছিল পাতলা আঠা বের হয়। এ ত্রুটি প্রোটেস্ট গ্ল্যান্ডের ক্ষরণও হতে পারে। এ রকম ক্ষরণ হলে ২৫-৩০ গ্রাম কাঁচা ঢেঁড়শ (৩-৪ টা মতো) বেটে ঠান্ডা পানিতে মিশিয়ে পাতলা কাপড়ে ছেঁকে কয়েক দিন খেতে হয়। এর ফলে দুই-তিন দিনের মাঝে অসুবিধাটা চলে যাবে। তবে হজম শক্তি ভালো না থাকলে কাঁচা বেটে না খেয়ে পানিতে সিদ্ধ করে ছেঁকে খাওয়া ভালো।
ঢেড়স ভাজি
উপকরণঃ
ঢেড়স আধা কেজি
টমেটো ২/৩ টি
পেঁয়াজ কুচি ১
কাপ
কাঁচা মরিচ ৩/৪
টি
হলুদ পাউডার ২ চা
চামচ
তেল ২ টেবিল চামচ
লবণ স্বাদ
অনুযায়ী
প্রণালীঃ
ঢেড়স ধুয়ে ছোট টুকরো করে কেটে নিন। একেকটি
টমেটো লম্বা করে ৭/৮ টুকরো করে নিন। কড়াই/প্যানে তেল গরম করে তাতে পেঁয়াজ কুচি, ফালি করা কাঁচা মরিচ ও টমেটোর টুকরো হালকা
করে ভেজে নিন। ঢেড়সের টুকরো ও হলুদ পাউডার দিয়ে ভাল ভাবে নেড়ে মিশিয়ে নিন। লবণ
দিয়ে আরো নাড়ুন। ঢাকনা বন্ধ করে চুলার আঁচ কমিয়ে ঢেড়স সিদ্ধ হতে দিন। মাঝে
মাঝে নেড়ে দিন। সব ঢেড়স কিছুটা নরম হলে চুলা থেকে নামিয়ে নিন।
ঢেড়সে রয়েছে প্রচুর পরিমানে ভিটামিন ‘এ’, পটাসিয়াম, ক্যালসিয়াম, ম্যাগনেসিয়াম ও আয়রন। ঢেড়স রক্তের
খারাপ কোলেস্টোরেল কমিয়ে ডায়বেটিক ও হৃদরোগের রোগীদের শরীর সুস্থ রাখে।
উপকারি এই ঢেড়স অনেকেই খেতে পছন্দ করেন না। যারা ঢেড়স রান্না বা ভাজি খেতে পছন্দ করেন না, তারা ঢেড়সকে মুচমুচে করে ভেজে খেতে পারেন।
যা যা লাগবে: ঢেড়স ২৫০ গ্রাম, মরিচ গুঁড়ো আধা চা চামচ, লবণ পরিমানমতো ও জিরা গুঁড়ো আধা চা চামচ, বেসন আধা কাপ, পানি পরিমাণ মতো, ধনে পাতা ১ টেবিল চামচ, তেল ভাজার জন্য দুই কাপ।উপকারি এই ঢেড়স অনেকেই খেতে পছন্দ করেন না। যারা ঢেড়স রান্না বা ভাজি খেতে পছন্দ করেন না, তারা ঢেড়সকে মুচমুচে করে ভেজে খেতে পারেন।
যেভাবে তৈরি করবেন: ঢেড়সকে লম্বালম্বি ভাবে চিড়ে নিন। এবার ঢেড়সের উপর শুকনো মশলা গুলো ছিটিয়ে ভালো করে মাখিয়ে নিন। তারপর বেসন দিয়ে অল্প অল্প পানি দিয়ে ঢেড়সের গায়ে মাখতে থাকুন। বেসনটা পানিতে মাখা মাখা হয়ে গায়ে লেগে গেলেই পানি দেয়া বন্ধ করে দিন। সবশেষে গরম তেলে ভেজে নিন মুচমুচে করে। ধনে পাতা ছিটিয়ে লেবুর রস দিয়ে ভাতের সঙ্গে পরিবেশন করুন মজাদার মুচমুচে ঢেঁড়স।
Ladies Finger (Vendaikai) oven baked
10 Servings Takes 30 minutes
INGREDIENTS
INGREDIENTS
Ladies
finger (small size) – 25 to 30
Onion – chopped finely – 1 cup
Coconut
Gratings – 1 cup
Ground
Nut – 1/2 cup
Red
Chilli Powder – 1 teaspoon
Turmeric
Powder – ¼ teaspoon
Coriander
Powder – 1 teaspoon
Jeera
Powder – 1 teaspoon
Ginger
paste – 1 teaspoon
Oil – 2 teaspoons
Jeera – 1 teaspoon
Salt – 1 teaspoon or as per taste
DIRECTIONS
Wash and wipe the ladies finger with a paper towel. Cut the top and end
and slit the ladies finger gently lengthwise.
In a dry kadai put the ground nut and fry just hot to touch. Remove and
cool it. Grind to a coarse powder.
In a kadai put two teaspoon of oil and when it is hot add jeera and fry
just for a second. Then add chopped onion and fry for one to two seconds (do
not brown it). Add ginger paste and fry for few seconds. Add coconut gratings
and fry for few more seconds. Then add red chilli powder, turmeric, coriander
powder, jeera powder, salt and stir it. Finally add the peanut powder and mix
well. Remove it. This is the stuffing.
Stuff this powder gently into the slit ladies finger. In a baking tray
put aluminum foil and arrange the stuffed ladies finger. Spray little cooking
oil over it.
Pre-heat oven to 375 deg and put the tray into the oven and bake for 10
to fifteen minutes. Take out the tray and turn the ladies fingers gently and
again bake it for another 10 to fifteen minutes or until crisp and golden
brown.
Ladies Finger (Vendaikai) Theeyal
6 Servings Takes 20 minutes
INGREDIENTS
INGREDIENTS
Ladies
Finger – 6 to 8
Tamarind
– a big gooseberry size
TO FRY
AND GRIND:
Coconut
gratings – ½ cup
Red
Chillies – 4 to 5
Coriander
seeds – 1 tablespoon
Cumin
(Jeeragam) – 1 teaspoon
Fenugreek
Seeds – 1/4 teaspoon
Turmeric
Powder – ¼ teaspoon
For
seasoning:
Oil – 1 tablespoon
Mustard – ½ teaspoon
Red
Chillies – 2
Chopped
Onion – 2 tablespoons
Curry
Leaves – few
Salt – 1 teaspoon or as per taste
“Theeyal” is a typical Kerala dish. It is similar to Tamil Nadu
“Kuzhambu”, but the difference is, in Theeyal all the spices along with coconut
are fried to a brown colour, grind it to a fine paste and added to the
Kuzhambu. It can be prepared with different vegetables and also only with
sambar onion too. Here is the recipe for Ladies Finger Theeyal:
DIRECTIONS
Wash the Ladies Finger and wipe it with clean cloth or paper towel. Cut
it into 2 inch long pieces.
Soak tamarind in little water and squeeze out the juice. Add sufficient
water and make 2 cups of tamarind water.
In a dry kadai put the coriander seeds and fry till it is hot to touch.
Then add cumin, fenugreek and red chillies and fry for few seconds. Add coconut
gratings and fry till it become light brown. Add turmeric powder and stir it
well. Remove and cool it. Grind it to a fine paste.
In a thick bottomed vessel put one teaspoon oil and add Ladies Finger
pieces along with a pinch of salt. Stir fry till light brown spots appear on
the Ladies Finger. Add ground paste and mix it well. Add tamarind water and
salt. Stir it well and allow to boil on medium flame.
In a small kadai put the oil and when it is hot add mustard. When it
starts crackling add chopped onion, red chillies and curry leaves. Fry for few
seconds and add this seasoning to the boiling kuzhambu and switch off the
stove.
Serve with hot rice accompanied by fried papad or with any mild
vegetable poriyal.
Note: You can also use red chilli/coriander/cumin powders instead
of whole spices. In such case first put the coconut gratings in a kadai and dry
fry till it become light brown. Then add one or two teaspoon red chilli powder,
one tablespoon coriander powder, one teaspoon cumin powder and ¼ teaspoon turmeric powder and fry everything together
for few more seconds. Cool it and grind it to a fine paste.
Ridge Gourd Pepper Kootu
4 Servings Takes 20 minutes
INGREDIENTS
Ridge
Gourd – 2 to 3 Nos
Green
Gram Dhal – ¼ cup
Turmeric
powder – a pinch
Salt – ½ teaspoon or as per taste
Red
Chilli – 2 Nos
Coriander
seeds – 1 teaspoon
Black
Pepper – 1 teaspoon
Jeera – ½ teaspoon
Bengal
gram Dhal – 2 teaspoon
Coconut
gratings – 2 tablespoon
Oil – 1 teaspoon
Mustard – ½ teaspoon
Asafotida
powder – a pinch
Curry
leaves – few
Sambar
Onion – 2 Nos
INGREDIENTS
TO FRY
Red
Chilli – 2 Nos
Coriander
seeds – 1 teaspoon
Black
Pepper – 1 teaspoon
Jeera – ½ teaspoon
Bengal
gram Dhal – 2 teaspoon
Coconut
gratings – 2 tablespoon
Oil – 1 teaspoon
INGREDIENTS
FOR SEASONING
Oil – 1 teaspoon
Mustard – ½ teaspoon
Asafotida
powder – a pinch
Curry
leaves – few
Sambar
Onion – 2 Nos
DIRECTIONS
Cook Green gram dhal along with a pinch of turmeric powder till soft.
Peel off the skin from ridge gourd and cut it into small pieces.
Put these pieces in a pan, add turmeric powder and salt. Cover with a lid
and cook on medium flame till soft.
Meantime, in a kadai add a teaspoon of oil and fry red chillies,
coriander seeds, bengal gram dhal, pepper, jeera for one to two seconds.
Finally add the coconut gratings and fry for one more second. Remove and let it
cool. Grind it to a fine paste.
When the vegetable is cooked well, add the ground paste and cooked dhal
along with little water and mix well.
Allow to boil for few minutes on low heat.
Season it with mustard, asafotida powder, curry leaves and chopped
onion.
Ridge gourd is known as Chinese Ladies Finger in the US.
Ladies Finger (Vendaikai) Stuffed
INGREDIENTS
Ladies
finger – 10 Nos
Onion – 1 No
Coconut
Gratings – 2 tablespoons
Ground
Nut – 2 tablespoons
Red
Chilli Powder – 1 teaspoon
Turmeric
Powder – ¼ teaspoon
Garam
Masala Powder – ½ teaspoon
Oil – 2 tablespoons
Mustard – 1/2 teaspoon
Jeera – 1 teaspoon
Salt – 1 teaspoon or as per taste
Wash and wipe the ladies finger with a paper towel. Slit gently
lengthwise, keeping the top and end in tact. If the ladies finger is long, then
cut it into two and slit slightly.
Chop the onion finely.
In a dry kadai put the ground nut and fry just hot to touch. Add coconut gratings and fry for one to two seconds. Remove and cool it. Grind to a coarse powder.
In a kadai put two teaspoon of oil and when it is hot add mustard. When it pops up add jeera and fry. Then add chopped onion and fry for one to two seconds (do not brown it. Add red chilli powder, turmeric, garam masala, salt and stir well. Finally add the coconut and peanut powder and mix well. Remove it. This is the stuffing.
Stuff this powder gently into the slit ladies finger. Keep the remaining powder, if any separately.
Heat a flat tawa and grease it with oil. Arrange the stuffed ladies fingers. Sprinkle the remaining powder on top of the ladies fingers. Pour oil over and around the vegetable. Cover with a lid. Keep the flame to medium. Cook for five to ten minutes, gently turning the ladies finger other side. Once the ladies fingers change its colour, remove the lid and keep it open. Turn the ladies finger now and then and cook till it is crisp.
Chop the onion finely.
In a dry kadai put the ground nut and fry just hot to touch. Add coconut gratings and fry for one to two seconds. Remove and cool it. Grind to a coarse powder.
In a kadai put two teaspoon of oil and when it is hot add mustard. When it pops up add jeera and fry. Then add chopped onion and fry for one to two seconds (do not brown it. Add red chilli powder, turmeric, garam masala, salt and stir well. Finally add the coconut and peanut powder and mix well. Remove it. This is the stuffing.
Stuff this powder gently into the slit ladies finger. Keep the remaining powder, if any separately.
Heat a flat tawa and grease it with oil. Arrange the stuffed ladies fingers. Sprinkle the remaining powder on top of the ladies fingers. Pour oil over and around the vegetable. Cover with a lid. Keep the flame to medium. Cook for five to ten minutes, gently turning the ladies finger other side. Once the ladies fingers change its colour, remove the lid and keep it open. Turn the ladies finger now and then and cook till it is crisp.
Vendaikai (Ladies Finger) Poriyal
INGREDIENTS
Vendaikai
– 10 to 15 Nos
Onion – 1
Coconut
gratings – 2 tablespoons
Sambar
Powder – 1 teaspoon
Turmeric
Powder – 1/4 teaspoon
Oil – 1 tablespoon
Mustard – 1/2 teaspoon
Urad
Dhal – 1 teaspoon
Asafotida
Powder – a pinch
Curry
leaves – few
Salt – 1/2 teaspoon or as per taste
Wash and wipe the vendaikai with a paper towel. Cut it into small
rounds. Chop the onion finely.
In a kadai put the oil and when it is hot add mustard. When it pops up, add urad dhal and fry till it turns light brown. Add asafotida powder and curry leaves along with chopped onion. Fry till the onion turns brown. Add vendaikai pieces and stir fry on low flame till its stickiness disappears. Add sambar powder, turmeric and salt and stir well. Finally add coconut gratings and mix it. Keep it on low flame stirring now and then for three to five minutes.
Remove and serve with hot sambar sadam.
In a kadai put the oil and when it is hot add mustard. When it pops up, add urad dhal and fry till it turns light brown. Add asafotida powder and curry leaves along with chopped onion. Fry till the onion turns brown. Add vendaikai pieces and stir fry on low flame till its stickiness disappears. Add sambar powder, turmeric and salt and stir well. Finally add coconut gratings and mix it. Keep it on low flame stirring now and then for three to five minutes.
Remove and serve with hot sambar sadam.
Ladies Finger (Vendaikai) Masala Curry
INGREDIENTS
Vendaikai
– 15 to 20 Nos
Onion – 1 (medium size)
Green
Chillies – 2 Nos
Tomato – 2 Nos (medium size)
Red
Chilli Powder – 1/2 teaspoon
Garam
Masala Powder – 1/2 teaspoon
Turmeirc
powder – a pinch
Ginger
and Garlic paste – 1/2 teaspoon
Cinnamon
stick – a small one
Cloves – 4
Bay leaf
– a pieace
Oil – for deep frying
Salt – 1 teaspoon or as per taste
Cut the Ladies Finger into two inch long pieces. Chop the onion, green
chillies (lengthwise) and tomatoes.
Heat the oil in a kadai and when it is hot, add Ladies Finger pieces in batches and deep fry till crisp. Remove it and keep aside.
In another kadai put 4 teaspoon of oil and when it is hot add cinnamon stick, cloves and bay leaf. Add onion and fry till it become light brown. Add ginger garlic paste and green chillies and fry for a while. Add garam masala and fry for two minutes. Add tomato pieces, red chilli powder, turmeric powder and salt. Mix well and stir fry till the tomatoes are mashed well and blends with the masala. Now add fried Ladies Finger and mix gently so that the Ladies Fingers will not break. Keep it low flame for two minutes. Remove it and garnish with coriander leaves.
This will go well with chapati, roti and any other Indian Bread.
Heat the oil in a kadai and when it is hot, add Ladies Finger pieces in batches and deep fry till crisp. Remove it and keep aside.
In another kadai put 4 teaspoon of oil and when it is hot add cinnamon stick, cloves and bay leaf. Add onion and fry till it become light brown. Add ginger garlic paste and green chillies and fry for a while. Add garam masala and fry for two minutes. Add tomato pieces, red chilli powder, turmeric powder and salt. Mix well and stir fry till the tomatoes are mashed well and blends with the masala. Now add fried Ladies Finger and mix gently so that the Ladies Fingers will not break. Keep it low flame for two minutes. Remove it and garnish with coriander leaves.
This will go well with chapati, roti and any other Indian Bread.
Masala Dhal
INGREDIENTS
Green
Gram Dhal – ½ cup
Tomato – 2 Nos (medium size)
Onion – 1 No
Fresh
ginger – a small piece
Red
chilli powder – 1/2 teaspoon
Coriander
powder – 1 teaspoon
Turmeric
powder – ¼ teaspoon
Oil – 1 tablespoon
Cinnamon
stick – a small piece
Cloves – 2 Nos
Whole
cardamom – 1 No
Curry
leaves – few
Green
chillies – 2 (for garnishing)
Cook the green gram dhal along with a pinch of turmeric powder till
soft.
Chop onion finely. Cut the tomatoes into medium size pieces and grind along with ginger to a fine puree.
In a kadai put the oil and when it is hot add cinnamon stick, cloves and cardamom. Add chopped onion and fry till it is transparent. Add turmeric powder, chilli powder, coriander powder, salt and mix well. Add tomato puree, stir well and close with lid. Allow to boil. When it starts boiling, add the cooked dhal and stir well. Cook on low flame till everything blends well. Remove to another bowl.
Slit the green chillies lengthwise and fry in a teaspoon oil along with curry leaves and pour over the dhal.
Chop onion finely. Cut the tomatoes into medium size pieces and grind along with ginger to a fine puree.
In a kadai put the oil and when it is hot add cinnamon stick, cloves and cardamom. Add chopped onion and fry till it is transparent. Add turmeric powder, chilli powder, coriander powder, salt and mix well. Add tomato puree, stir well and close with lid. Allow to boil. When it starts boiling, add the cooked dhal and stir well. Cook on low flame till everything blends well. Remove to another bowl.
Slit the green chillies lengthwise and fry in a teaspoon oil along with curry leaves and pour over the dhal.
Ladies Finger (Vendaikai) Peanut Curry
INGREDIENTS
Ladies
Finger (Ladies Finger) – 100 gm
Onion – 1
Garlic
flakes – 5 to 6
Peanut – 1/2 cup
Sambar
Powder – 2 teaspoons
Turmeric
– 1/4 teaspoon
Oil – 2 tablespoons
Mustard – 1/2 teaspoon
Urad
dhal – 1 teaspoon
Curry
Leaves – few
Salt – 1 teaspoon or as per taste
DIRECTIONS
Wash and wipe the Ladies Finger and cut it into small rounds.
Chop Onion finely. Chop garlic flakes lengthwise.
In a kadai put the oil and when it is hot add mustard. When it pops up
add urad dhal and peanut. Fry till the urad dhal turns light brown. Then add
garlic flakes and fry for few seconds. Add chopped onion and coriander leaves
and fry for few more seconds. Add the Ladies Finger pieces and mix it well.
Close with a lid and cook on low flame stiring now and then till the Ladies
Finger is cooked well. Add sambar powder, turmeric and salt and mix it well.
Allow to fry till it become dry and crisp.
Ladies Finger (Vendaikai) Puzhi Kuzhambu
5 Servings Takes 30 minutes
INGREDIENTS
Ladies
Finger (Vendaikai) – 8 to 10 Nos
Onion
(medium size) – 1
Tomato
fully riped (Slightly bigger size) – 1
Green
Chillies – 2
Garlic
flakes – 5 to 6
Tamarind
– a big gooseberry size
Red
Chilli Powder – 1/2 teaspoon
Sambar
Powder – 2 teaspoon
Turmeric
Powder – 1/4 teaspoon
TO
GRIND:
Coconut
gratings – 2 tablespoons
Cumin
(Jeeragam) – 1 teaspoon
For
seasoning:
Oil -3
to 4 teaspoons
Mustard – 1/2 teaspoon
Bengal
gram dhal – 1 teaspoon
Urad
dhal – 1 teaspoon
Curry
leaves – few
Salt – 1 teaspoon or as per taste
DIRECTIONS
Wash, wipe and cut Ladies Finger into small rounds. Chop onion and
tomato finely. Slit green chillies into two.
Soak tamarind in a cup of water and extract the juice.
Grind coconut and cumin to a fine paste.
In a thick bottomed vessel put the oil. When it is hot add mustard. When
it pops up add bengal gram dhal, urad dhal and fry till it become light brown.
Then add chopped onion, slit green chillies and curry leaves and fry till onion
become transparent. Add garlic and Ladies Finger pieces and fry till the
stickiness of Ladies Finger disappears. Add tomato pieces along with turmeric
and salt and fry for few more seconds. Then add red chilli powder along with
coconut paste. Mix well. Add tamarind water and stir well. Add little more water
and make it to a kuzhambu consistency. Finally add sambar powder and stire once
again. Allow to boil for few minutes.
Remove and serve with hot rice.
Ladies Finger (Vendaikai) Curry
INGREDIENTS
Vendaikai
– 10 or 15 Nos
Onion – 1 (medium size)
Tomato – 1
Sambar
Powder – 1 teaspoon
Turmeric
Powder – a pinchOil – 2 tablespoons
Mustard – ½ teaspoon
Urad
dhal – 1 teaspoon
Jeera – ½ teaspoon
Curry
leaves – few
Salt – ½ teaspoon
Cut the Ladies Finger into one inch size rounds. Chop the onion and
tomato finely.
In a kadai put the oil and when it is hot, add mustard. When it pops up, add jeera and urad dhal and fry till it turn light brown. Add chopped onion and curry leaves and fry till onion become transparent. Then add tomatos pieces and fry till the tomatos are mashed nicely. Add Ladies Finger pieces and mix well. Keep the flame to medium. Fry the Ladies Finger till its stickiness disappears. Now sprinkle sambar powder, turmeric and salt and mix well. Fry for some more time till everything blends well.
In a kadai put the oil and when it is hot, add mustard. When it pops up, add jeera and urad dhal and fry till it turn light brown. Add chopped onion and curry leaves and fry till onion become transparent. Then add tomatos pieces and fry till the tomatos are mashed nicely. Add Ladies Finger pieces and mix well. Keep the flame to medium. Fry the Ladies Finger till its stickiness disappears. Now sprinkle sambar powder, turmeric and salt and mix well. Fry for some more time till everything blends well.
Curried Ladies Finger and Garbanzo Beans
Ingredients:
Fresh
Veggies
2 T
canola oil
3 T
fresh ginger root, minced
4 cloves
of garlic, minced
1/2 t.
fresh ground black pepper
1 t.
ground turmeric
1 t.
ground coriander
2 t.
curry powder
2 t.
ground cumin
1 medium
onion, chopped
1 lb
fresh Ladies Finger, washed, dried and cut into 3/4″ pieces
Juice of
one lemon
1 (15oz)
can diced tomatoes
1 (15oz)
can chickpeas (garbanzo beans), rinsed and drained
1
cinnamon stick
1/4 cup
coarsely chopped cilantro
How to:
Everything prepped and ready to go
Cook ginger, garlic and spices in oil in large skillet over med-high
heat until spices darken and become fragrant; 3-5 minutes. Add onion and
cook until tender. Add Ladies Finger to pan. Stir in lemon juice;
cook another 5 minutes. Add tomatoes, stir, cover and reduce heat to low.
Cook 15 minutes more or until Ladies Finger is tender. Stir
occasionally and add a little water as needed. Add cinnamon stick and
chickpeas to pan. Cook 5 more minutes, then gently stir in cilantro.
Makes 4 side servings. Keeps well in the refrigerator for a couple
of days; the flavors deepen and improve with time.
More info:
This fragrant curry is delicious served alongside Cardamom Cashew Rice
or over plain Basmati rice.
This is a “dry curry”, not a saucy curry. If you want it more
moist you could try adding an additional can of tomatoes.
Lady's Finger and Chickpea Masala
Ladies Finger Stir Fry (microwave version)
Stir fried Vegetables are one of the most common sides to an Indian
meal. Especially since no one has the time to be making ‘gravies’ for every meal.
Being an Ladies Finger lover, I decided to try it in the microwave to minimize
the characteristic “goo” that comes out every time you cook Ladies Finger (also
commonly known as Lady’s Finger, Bhindi, Gumbo, etc.).
Criticize all you want, but Microwaves are life savers. I’m not asking you to
cook all your meals in the Microwave. But the truth is, it saves a lot of time
and you know it. Cooking Ladies Finger in Microwave is less messy, quick and
also helps preserve the natural ‘green’ color more than if
you were to cook it over a flame.
Ladies Finger Stir Fry – South Indian style Lady’s Fingers – Recipe
Wash
your Ladies Finger well.
Cut them
into equal bite size pieces along the length. If you find your knife collecting
the sliminess, keep a tissue next to you to wipe it off. Put all the pieces
into a large microwave safe bowl (with a lid)
Sprinkle
salt all over
Add
Asafoetida (hing powder) and Turmeric powder (keeps the Ladies Finger green)
Add oil.
Close
with a lid and shake well to distribute the salt & oil everywhere
Microwave
it on high for 3 minutes.
Meanwhile,
prepare the tempering. Heat oil in a small pan. Add mustard seeds. When they
crackle add Urad dal (split black gram). Let the fry for a minute. You could do
this in the microwave too, but since the Ladies Finger is in there, you
save the time by doing it on the flame instead,
Add the
oil & seeds to the Ladies Finger & Mix well. Again Microwave for 3
minutes
Add red
chilli powder if you want a spicier version. Mix well & microwave for a
final 2 minutes.
Serve as
is or with breads, rice etc.
Ladies Finger Stir Fry (microwave version)
Prep time
10 mins
Cook time
10 mins
Total time
20 mins
Recipe type: Sides
Cuisine: south
Indian
Serves: 4
Ingredients
1 lb
(500 gms) Ladies Finger (fresh lady's fingers)
1 TBsp
Salt (adjust to taste)
1 tsp
Turmeric powder (haldi)
1 tsp
Asafoetida (Hing powder)
3 TBsp
Vegetable Oil
1 tsp
Red Chilli Powder
For
tempering
2 tsp
Vegetable Oil
1 tsp
Black Mustard Seeds
1 tsp
Urad Dal (split black gram) (optional)
Instructions
Wash
your Ladies Finger well. Cut them into equal bite size pieces (along the
length). If you find your knife collecting the sliminess, keep a tissue next to
you to wipe it off. Put all the pieces into a large microwave safe bowl (with a
lid)
Sprinkle
salt all over Add Asafoetida (hing powder) and Turmeric powder (keeps the Ladies
Finger green). Add oil.
Close
with a lid and shake well to distribute the salt & oil everywhere
Microwave
it on high for 3 minutes.
Meanwhile,
prepare the tempering. Heat oil in a small pan. Add mustard seeds. When they
crackle add Urad dal (split black gram). Let the fry for a minute. You could do
this in the microwave too, but since the Ladies Finger is in there, you save
the time by doing it on the flame instead,
Add the
oil & seeds to the Ladies Finger & Mix well. Again Microwave for 3
minutes
Add red
chilli powder if you want a spicier version. Mix well & microwave for a
final 2 minutes.
Lady’s Finger & Potato Curry
Prep Time : 5 minutes
Cook Time : 20 minutes
Yield : 3
Ingredients
Vendakai/Ladys
finger,cut long - 1 cup
Tomatoes -
1/2 cup
Turmeric powder -
1/4 tsp
Chilly powder -
1 tsp
Amchur powder -
1 tsp
Garam masala -
3/4 th tsp
Salt - as per
requirement
Coriander
leaves,freshly chopped - 1/4 cup
Jeera - 1 tsp
Instructions
1. In a pan pour some oil then season it with jeera then add lady's
finger and saute them for few mins. To this add chopped potatoes and saute it
well too.
2. Now add onions and let it turn golden color,to this add tomatoes and
fry them well. Now add turmeric powder,chilly powder,garam masala,salt and
amchur and let it cook for 5 mins. Sprinkle some water and keep the lid closed
and let it cook.
3 When they done garnish with coriander leaves and serve it hot with
roti/chapathi.
SAMBAL LADIES
FINGER / LADY FINGERS RECIPE
Ingredients
Ingredients
15-16
Lady Fingers / Ladies Finger, Top and Tip Trimmed
2 Tsp
Oil
Sauce
Ingredients
3 Tbsp
Sambal Oelek
2 Tsp
Belacan Powder
3 Tbsp
Homemade Dried Shrimp Sambal
Juice
from 1 Lime
3-4
Kaffir Lime Leaves, Finely Minced
2-3
Cloves Garlic, Finely Minced
3-4 Tsp
Sugar (Adjust accordingly)
Pinch of
Salt
2 Tsp
Fried Shallots (Optional)
Method
In a wok, heat some water over medium high heat and place a rack in the wok. Arrange the Ladies Finger/lady fingers in a single layer in a shallow bowl and drizzle with some oil. Once, the water in the wok starts to boil, place the bowl of Ladies Finger / lady fingers and cover the wok. Let the Ladies Finger / lady fingers steam for about 5-7 minutes until tender. The Ladies Finger / lady finger will turn a darker shade of green.
While the Ladies Finger / lady fingers are steaming, mix all the sauce ingredients in a bowl. Adjust the sugar and lime accordingly to get your preferred level of sourness and sweetness. I like my "sambal" to be a little sour, so I use about 3-4 tsp of sugar to mix with the juice from the huge lime I used.
Once the Ladies Finger / lady fingers are cooked, pour the sambal mixture onto
the steamed Ladies Finger / lady fingers. For optimum flavor, gently cut a
small vertical slid in the middle of steamed Ladies Finger, gently pry it open
with a small teaspoon and stuff some of the sambal into the Ladies Finger /
lady fingers. Pour remaining extra samba over the Ladies Finger / lady fingers
and sprinkle with optional fried shallots. Serve with plenty of warm white
rice!!Enjoy!Method
In a wok, heat some water over medium high heat and place a rack in the wok. Arrange the Ladies Finger/lady fingers in a single layer in a shallow bowl and drizzle with some oil. Once, the water in the wok starts to boil, place the bowl of Ladies Finger / lady fingers and cover the wok. Let the Ladies Finger / lady fingers steam for about 5-7 minutes until tender. The Ladies Finger / lady finger will turn a darker shade of green.
While the Ladies Finger / lady fingers are steaming, mix all the sauce ingredients in a bowl. Adjust the sugar and lime accordingly to get your preferred level of sourness and sweetness. I like my "sambal" to be a little sour, so I use about 3-4 tsp of sugar to mix with the juice from the huge lime I used.
No comments:
Post a Comment